Lock

Domnia lui Ștefan cel Mare (1457-1504)

Lock

Domnia lui Ștefan cel Mare a avut o durată de 47 de ani, timp în care a purtat mai multe bătălii și a avut un sistem de alianțe bine pus la punct contra otomanilor. În urma domniei lui Ștefan cel Mare, Moldova a rămas o țară prosperă, autonomă față de Imperiul Otoman și cu drepturi egale cu cele ale țărilor vecine și, de asemenea, cu un remarcabil prestigiu internațional. Trebuie menționat faptul că Ștefan s-a luptat cu toți cei care doreau să știrbească independența Moldovei: Matei Corvin al Ungariei sau Ioan Albert al Poloniei. 

Venirea la tronul Moldovei

După moartea lui Alexandru cel Bun (1400-1432) Moldova va cunoaște o perioadă de un sfert de secol de frământări și lupte interne pentru domnie, până la venirea pe tron a marelui domn Ștefan cel Mare. Astfel, la vârsta de 24 de ani, Ștefan cel Mare a preluat tronul în urma bătăliei de la Doljești, pe Siret, înlăturându-l pe Petru Aron. Adunarea țării l-a proclamat pe Ștefan cel Mare domnitor, acesta beneficiind și de sprijinul domnului muntean Vlad Țepeș.

Pentru vizualizarea schematică a evenimentelor și a acțiunilor desfășurate de Ștefan cel mai citește acest material.

Relații diplomatice cu Ungaria și Polonia

În ce privește politica externă, domnul moldovean va urmări întărirea relațiilor diplomatice cu Ungaria și Polonia și continuarea luptei antiotomane. 

Încă de la începutul domniei sale, Ștefan se orientează către Polonia, care era direcția ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in