Unirea din 1600

În lecția aceasta îți vom prezenta toate detaliile legate de unul dintre cele mai importante evenimente din istoria României: unirea din 1600, prima mare unire politică a Țărilor Române. Responsabil de această acțiune se face domnul Țării Românești, Mihai Viteazul, care, după o serie de victorii răsunătoare a reușit să săvârșească unirea. Nu uita, această lecție intră în programa bacalaureatului la istorie!

Tratate și acțiuni militare

La 20 mai 1595, la Alba-lulia, se încheiase un tratat între Transilvania şi Ţara Românească (negociat de marii boieri în propriul avantaj), care îl transformă pe domnul muntean într-un simplu locţiitor al principelui Transilvaniei. Moldova semnează și ea un tratat similar, aceste două tratate conferindu-i lui Sigismund Báthory calitatea de suzeran al ambelor Țări Românești din afara arcului carpatic.

Acest tratat umilitor pentru Muntenia, va fi anulat în 1598, prin tratatul încheiat de Mihai Viteazul cu Rudolf al II-lea la Mănăstirea Dealu. Raporturile cu Sigismund Báthory erau acum de egalitate. Domnul muntean viza prin acest tratat și reluarea luptei antiotomane sub semnul Ligii Sfinte, ceea ce s-a și întâmplat, împăratul oferindu-i lui Mihai bani pentru întreţinerea și pregătirea armatei şi îi recunoştea acestuia domnia ereditară.

Sigismund Báthory

În același timp, au loc schimbări importante în țările vecine: venirea la tron în Moldova a lui Iere...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in