Relațiile româno-sovietice în timpul regimului Gheorghe Gheorgiu-Dej
Perioada dintre moartea lui Stalin și retragerea Armatei Roșii
La 5 martie 1953 moare Stalin (liderul URSS), eveniment care însă nu a adus modificări semnificative imediate nici lumii sovietice și nici celei politice românești. Gheorghe Gheorghiu-Dej a fost un stalinist convins și, după moartea liderului de la Kremlin, de teama reapariției în prim-planul vieții de partid a unora dintre rivalii săi, a trecut la unele măsuri menite să-i țină departe pe aceștia de viața politică: astfel Lucrețiu Pătrășcanu a fost condamnat la moarte; cel mai dur tratament a fost aplicat fostului ministrul de finanţe, Vasile Luca: el a fost torturat şi condamnat la închisoare pe viaţă.
Succesorul lui Stalin, Nikita Hrușciov, a denunțat politica dictatorială a predecesorului său. Astfel, la Congresul XX al PCUS, desfășurat în februarie 1956, acesta a ținut un discurs intitulat „Despre cultul personalității și consecințele sale”, referindu-se la cultul personalității lui Stalin, atacând de asemenea și crimele comise de colaboratorii apropiați ai lui Stalin.

©German Federal Archive/ CC BY-SA 3.0 de/ Nikita Hrușciov în Estul Berlinul (1963)
Pe fondul atitudinii lui Nikita Hrusciov asistăm la o serie de frământări și schimbări în Europa precum revoluția anticomunistă izbucnită în Ungaria (1956), venirea la conducerea Poloniei a reformistului Władysław Gomułka, schimbările din Cehoslovacia, reluarea raporturilor cu Iugoslavia. Toate acestea au determinat Kremlinul să își reconsidere raporturile politice din cadrul Tratatului de la Varșovia.
Cu toate acestea, evenimentele desfășurate în toamna anului 1956 la Budapesta au demonstrat faptul că Moscova nu accepta desprinderea din sfera sa de influență nici a Ungariei, nici a oricărui alt stat satelit. Înfrângerea revoluției anticomuniste maghiare a fost făcută prin intervenția Armatei Roșii, ale cărei trupe staționau în așteptare pe teritoriul românesc. Politica duplicitară a lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, care inițial a acordat azil politic unor membri ai guvernului de la Budapesta pentru ca apoi să ordone extrădarea lor cu scopul condamnării și executării, i-a permis lui Gheorghiu-Dej o oarecare consolidare a prestigiului în cadrul blocului comunist.
Gheorghe Gheorghiu Dej a încercat anihilarea oricărei opoziții, prin impunerea unui regim de teroare în România. Toţi opozanţii săi au fost aruncaţi, rând pe rând, în închisori sau trimişi în lagăre de muncă. Sporirea încrederii Moscovei în liderii Partidului Muncitoresc...