Politica externă în timpul regimului Nicolae Ceaușescu
Politica externă în primii ani ai regimului Nicolae Ceaușescu
La trei zile de la moartea lui Gheorghiu-Dej, în martie 1965, Ceaușescu preia funcția de secretar general al Partidului Muncitoresc Român.
În primii ani de regim, el s-a îndepărtat de linia obedientă față de Moscova a predecesorilor săi. Vizita întreprinsă de Nicolae Ceaușescu în septembrie 1965 la Moscova, a nemulțumit oarecum conducerea sovietică, prin accentele programului său de guvernare.
Regimul politic al lui Nicolae Ceauşescu poate fi împărțit în două etape diferite. În primii ani, acesta şi-a consolidat puterea în sânul partidului şi a continuat linia politică de independenţă faţă de Moscova. Astfel, Ceaușescu nu doar că a refuzat să participe la intervenția trupelor Pactului de la Varșovia în Cehoslovacia din 1968, ci chiar a condamnat-o explicit într-un discurs public...
Politica externă în ultimii ani ai regimului Nicolae Ceaușescu
Aderarea în 1972 a României la FMI a facilitat țării noastre accesarea unor împrumuturi consistente, pe care Ceaușescu le-a folosit în ce-a de-a doua industrializare a țării. După ce a devenit președinte al României, în 1974, Ceaușescu a urmărit obținerea unei poziții cât mai vizibile pe scena politică internațională și evitarea cât mai mult posibil a intervenției Moscovei în politica PCR.
Dacă la începutul lui 1980 România cunoștea un avans al economiei, dezvoltându-se industria petrolieră, metalurgică și siderurgică, câțiva ani mai târziu returnarea împrumuturilor a început să fie resimțită tot mai dramatic de populație.
În 25-27 mai 1987 Gorbaciov a vizitat România, aceasta fiind ultima țară din blocul comunist pe care liderul sovietic o vizita...