Politica externă în timpul regimului Nicolae Ceaușescu

Politica externă în primii ani ai regimului Nicolae Ceaușescu

La trei zile de la moartea lui Gheorghiu-Dej, în martie 1965, Ceaușescu preia funcția de secretar general al Partidului Muncitoresc Român.

În primii ani de regim, el s-a îndepărtat de linia obedientă față de Moscova a predecesorilor săi. Vizita întreprinsă de Nicolae Ceaușescu în septembrie 1965 la Moscova, a nemulțumit oarecum conducerea sovietică, prin accentele programului său de guvernare. 

Regimul politic al lui Nicolae Ceauşescu poate fi împărțit în două etape diferite. În primii ani, acesta şi-a consolidat puterea în sânul partidului şi a continuat linia politică de independenţă faţă de Moscova. Astfel, Ceaușescu nu doar că a refuzat să participe la intervenția trupelor Pactului de la Varșovia în Cehoslovacia din 1968, ci chiar a condamnat-o explicit într-un discurs public...

 

Politica externă în ultimii ani ai regimului Nicolae Ceaușescu

Aderarea în 1972 a României la FMI a facilitat țării noastre accesarea unor împrumuturi consistente, pe care Ceaușescu le-a folosit în ce-a de-a doua industrializare a țării. După ce a devenit președinte al României, în 1974, Ceaușescu a urmărit obținerea unei poziții cât mai vizibile pe scena politică internațională și evitarea cât mai mult posibil a intervenției Moscovei în politica PCR.

Dacă la începutul lui 1980 România cunoștea un avans al economiei, dezvoltându-se industria petrolieră, metalurgică și siderurgică, câțiva ani mai târziu returnarea împrumuturilor a început să fie resimțită tot mai dramatic de populație.

În 25-27 mai 1987 Gorbaciov a vizitat România, aceasta fiind ultima țară din blocul comunist pe care liderul sovietic o vizita...

 

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in