Refacerea echilibrului de forțe după anul 1878
În condițiile în care exista permanentul pericol rusesc al anexării teritoriului românesc, România își intensifică eforturile diplomatice în vederea asigurării unei garanții de securitate prin găsirea unei alianțe care să îi garanteze proaspătul statut de stat independent și suveran, egal în drepturi cu celelalte state independente.
Perioada imediat următoare Congresului de la Berlin este caracterizată de o oarecare stabilitate și echilibru între marile puteri europene. Cel care a contribuit mult la această stare de fapt a fost cancelarul german Otto von Bismark, prin inaugurarea sistemului său de alianțe. Cancelarul urmărea obiective precum: prevenirea unei coaliții anti-germane, izolarea Franței (considerată principal rival), și deteriorarea relațiilor franco-britanice.
În acest sens, în anul 1873, Bismark constituie un prim sistem de aliațe, cunoscut sub denumirea de „Alianța celor Trei Împărați” (Germania, Austro-Ungaria și Rusia), care însă se va destrăma datorită rivalității dintre Rusia și Austro-Ungaria în Peninsula Balcanică în cursul revoltelor popoarelor slave în 1877. În 1879 Bismark va încheia un tratat secret de alianță defensivă cu Austro-Ungaria împotriva Rusiei, la care aderă în 1882 și Italia, luând astfel naștere Tripla Alianță (Germania, Austro-Ungari...