Marile alianțe după Primul Război Mondial

Ca urmare a Conferinței de Pace de la Paris 1919-1920, se hotărăște desființarea Imperiului multinațional Austro-Ungar, apărând astfel noi state pe harta Europei: Polonia, Cehia, Ungaria, România, Letonia, Lituania și Estonia. Europa se confruntă cu o nouă reechilibrare a forțelor politice, în care statele învinse în Primul Război Mondial (Germania, Austria, Ungaria, Bulgaria și Turcia) au cedat teritorii și au fost obligate să plătească despăgubiri de război. În tabăra statelor învingătoare au fost Marea Britanie, Italia, Franța, SUA.

Acest nou context internațional a determinat România să-și intensifice activitatea diplomatică, urmărind încheierea unor alianțe politico-militare regionale și reluarea relațiilor cu foștii adversari de război. Astfel, România va încheia numeroase tratate bilaterale și multilaterale în perioada următoare. 

Mica Înțelegere/Mica Antantă

În 1921 se creează prima alianță regională europeană: Mica Înțelegere sau Mica Antantă (Cehoslovacia, Iugoslavia, România).

Mica Înțelegere sau Mica Antantă, cum mai este numită, a avut ca scop menţinerea integrităţii teritoriale a statelor membre (Cehoslovacia, Regatul Sârbo-Croato-Sloven și România) în faţa Ungariei şi a tendinţelor restauratoare ale Habsburgilor. Primul pas a fost semnarea la 14 august 1920 a Convenţiei de alianţă cehoslovaco-iugoslavă. Pe 23 aprilie 1921 se semnează la Bucureşti Convenţia de alianţă defensivă româno-slovacă, iar pe 7 iunie 1921 Convenţia de alianţă româno-iugoslavă, care consfinţeşte înfiinţarea Micii Înţelegeri ca organizaţie pol...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in