Lock

Acțiuni politice și diplomatice (1866-1918)

Lock

Formarea statului român modern

După înlăturarea lui Cuza, în timpul regelui Carol I, România devine un stat modern, guvernat după principiile liberalismului. În 1866 este adoptată Constituția liberală, una dintre cele mai moderne din Europa vremii. Eforturile politice ale tânărului stat român s-au concentrat asupra obținerii independenței față de Imperiul Otoman și, de asemenea, spre obținerea unor garanții de securitate în eventualitatea unor atacuri externe.

Având statutul de vasală a Imperiului Otoman, România nu avea voie să aibă ambasade sau să încheie tratate internaționale. Cu toate acestea, românii au încercat de nenumărate ori să obțină independența pe cale diplomatică, ultima încercare în acest sens având loc în 1876, inițiată de ministrul de externe Mihail Kogălniceanu.

Chestiunea orientală

Devenise însă evident că obținerea independenței era posibilă numai pe calea armelor. Contextul favorabil în realizarea acestui deziderat a fost considerat redeschiderea problemei sau chestiunii orientale în 1875, când în Peninsula Balcanică izbucnesc o serie de răscoale ale bulgarilor, bosniacilor și sârbilor pentru eliberarea de sub stăpânirea Imperiului Otoman. Rusia a sprijinit aceste revolte antiotomane ale popoarelor ortodoxe din Peninsula Balcanică, însă în spatele reacției sale se ascundea și interesul pe care aceasta îl avea în controlarea strâmtorilor Bosfor și Dardanele și de a elimina, în consecință Imperiul Otoman din Europa.

În 1877 Rusia dorește să trimită trupe în ajutorul popoarelor slave și se încheie o Convenție militară între Rusia și România la 4 aprilie 1877, care permitea trecerea armatelor rusești prin teritoriile românești spre Balcani; totodată, Rusia se angaja să respecte integritatea teritorială a țării noastre, trupele rusești urmând să aibă un traseu prestabilit în drumul lor spre Imperiul Otoman. La trecerea armatei ruse pe teritoriu României, turcii bombardează localitățile românești de la Dunăre (Calafat, Corabia, Giurgiu), iar românii ripostează bombardând la rândul lor localitățile turcești de la sudul Dunării.

Proclamarea independenței României

La 9 mai 1877 Parlamentul României proclamă independența României. Acest moment a fost ales ca urmare a stării de război care deja apăruse între România și puterea sa suzerană, Imperiul Otoman. România profită în acest fel de conflictul ruso-turc, alimentat inclusiv de nemulțumirea popoarelor balcanice care se răsculaseră împotriva otomanilor. În acest mod, România s-a folosit de situația internațională favorabilă pentru a-și obține independența.

Războiul Ruso-Turc se încheie în februarie 1878, prin înfrângerea turcilor de către trupele ruso-române. Intervenția diplomației occidentale și a flotei britanice în strâmtori împiedică o prăbușire totală a Imperiului Otoman. 

Exemplu de cerință de la bac despre Convenția din 1877: Bac 2020 - Sesiunea din August - Subiectul I.

Congresul de la Berlin (1878)

În urma Războiului Ruso-Turc din 1877-1878 se încheie un tratat de pace la San Stefano, între Rusia și Imperiul Otoman. În urma acestui tratat, Rusia obține însă o influență foarte mare în Balcani, de unde reacția Marilor Puteri de respingere a acestei înțelegeri ruso-otomane. Marile Puteri europene solicită, drept urmare, reluarea discuțiilor la Congre...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in