România și concertul european

În lecția ”România și concertul european” îți vom explica în detaliu rolul țării noastre pe scena europeană începând cu cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Vei putea citi de la cele mai importante alianțe și acțiuni diplomatice - congresele de pace -, la cele mai importante acțiuni militare - Războaiele Balcanice, Războaiele Mondiale -, doar în capitolul nostru ”România și concertul european”.

Vom trata în manualul nostru teme precum: Războiul Crimeii (1853-1856), Congresul de Pace de la Paris (1856), Congresul de la Berlin (1878), Războaiele Balcanice, Primul și Al Doilea Război Mondial, toate din perspectivă diplomatică.

Așadar, citește în continuare ”România și concertul european” și pregătește-te intensiv pentru clasă și examenul de Bacalaureat.

De ce studiem tema concertului european?

Obținerea independenței României în urma războiului ruso-turc din 1877-1878 a schimbat statutul juridic internațional al țării și a avut consecințe importante asupra politicii sale interne și externe. Implicarea României în confruntările marilor puteri europene în Peninsula Balcanică va demonstra faptul că România a fost un factor de stabilitate în zonă, mai ales în timpul celor două războaie balcanice. În toată această perioadă și în anii ce au urmat, România a dat dovadă de maturitate politică, depunând numeroase eforturi diplomatice sau/și militare pentru recunoașterea statutului său internațional.

De asemenea, îți recomandăm să citești eseul nostru despre ”concertul european”:

Eseu despre statul român și ”concertul european”

Bacalaureatul la Istorie nu trebuie să mai reprezinte o problemă pentru tine. Echipa liceunet îți vine în ajutor, oferindu-ți exemple de eseuri rezolvate de ...

După înfrângerea lui Napoleon a fost creat aşa-numitul concert european (Marea Britanie, Rusia, Austria şi Prusia) în 1815, la Congresul de la Viena, care se baza pe principiul echilibrului puterilor în ceea ce privește rezolvarea conflictelor internaţionale, astfel încât eventualele schimbări teritoriale să nu se producă prin slăbirea sau creşterea prea mare a puterii unui stat.

Harta Europei după Congresul de la Viena din 1815 / Domeniul Public

Cu toate acestea, lucrurile nu vor evolua în baza acestui principiu: înfrângerea revoluțiilor din centrul și sud-estul Europei în 1848 de către Rusia, îi va consolida acesteia poziția în Peninsula Balcanică. Rusia s-a considerat apărătoarea ortodocşilor din Imperiul Otoman, cu predilecție a popoarelor din Peninsula Balcanică, și a sprijinit în secolul al XIX-lea lupta de eliberare a acestor popoare; rolul ei de „pacificatoare” însă urmărea extinderea influenţei sale politice și cucerirea unor noi teritorii.