Diplomația românească: de la Tratatul de la Varșovia la Uniunea Europeană

Lecția ”Diplomația românească: de la Tratatul de la Varșovia la Uniunea Europeană” urmărește traseul făcut de diplomația românească de-a lungul celor 50 de ani de la terminarea Celui De-al Doilea Război Mondial. În comunism, liderii României - Gheorghe Gheorghiu-Dej și Nicolae Ceaușescu - au jonglat între apropierea de Occident și urmărirea liniei moscovite. Odată cu prăbușirea comunismului și revenirea la democrație, conducătorii României au încercat pe cât posibil să fie se integreze și să urmeze modelul celorlate state democrate europene.

Pentru o cunoaștere aprofundată a celor mai importante evenimente care au marcat diplomația românească postbelică, citește în continuare ”Diplomația românească: de la Tratatul de la Varșovia la Uniunea Europeană.”

Relaţiile internaţionale în perioada de după al Doilea Război Mondial au urmat un traseu presărat de numeroase schimbări, însă în toate proemina dorinţa de a se evita pe viitor alte confruntări militare. Drept urmare, eforturile oamenilor politici au fost direcţionate către fondarea unor organisme politico-militare care să activeze într-un mod eficient în acest sens.

Ţările din Europa Occidentală, precum şi aliații acestora, Statele Unite ale Americii și Canada, s-au confruntat în perioada 1945-1949 cu necesitatea restructurării economice, și nu numai. Pe de altă parte, politica expansionistă promovată de U.R.S.S. era în măsură să provoace acestor state suficiente motive de îngrijorare...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in