Relațiile internaționale

Relațiile internaționale susținute de Țările Române (și mai târziu de România) au avut o influență majoră asupra situației politice, sociale și economice interne. Fie că au luptat defensiv sau ofensiv sau au apelat la diplomație, conducătorii români au făcut în mare parte tot ce au putut pentru ca integritatea teritorială să rămână intactă.

De asemenea, Țările Române / România au avut, nu de puține ori, un rol cheie în acțiunile politice, diplomatice și armate intreprinse de alte țări. Citește mai multe despre acestea în manualul pentru clasa a 12-a. 

Iată care sunt temele abordate în capitolul „Relațiile internaționale”:

Fragment din subcapitolul despre domnia lui Mihai Viteazul:

Bătălia de la Călugăreni va fi câștigată de Mihai Viteazul, însă nu poate fi fructificată, trebuind să se retragă cu oastea spre București și apoi spre Târgoviște. Urmând oastea munteană, Sinan ocupă Bucureştiul, asediază orașul Târgovişte (vechea capitală) şi începe organizarea ţării în paşalâc. Mihai Viteazul însă pregătea ofensiva și, cu ajutorul lui Sigismund Bathory (principele Transilvaniei) și al lui Ştefan Răzvan (domnul Moldovei), va elibera în octombrie 1595 Târgovişte şi Bucureşti, apoi îi va urmări pe otomani până la Giurgiu. La Giurgiu se va desfășura între 15-20 octombrie ceea ce înșiși cronicarii turci apreciau ca fiind „cea mai groaznică înfrângere din istoria turcilor”: Mihai zdrobeşte armata otomană, determinând-o să părăsească teritoriul nord-dunărean.

...

Citește mai multe în continuare!

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in