Romanitatea românilor în viziunea istoricilor
Subcapitolul Romanitatea românilor în viziunea istoricilor prezintă aspecte istorice importante care fac parte din etnogeneza românească. Pentru a putea vorbi de etnogeneză, este esențial să ne oprim asupra unor noțiuni precum ”romanizarea” și ”romanitatea românilor”, întrucât atât poporul român cât și limba română își au rădăcinile aici.
Acest subcapitol tratează pe larg descendența românilor, luând în considerare lumea geto-dacă și interacțiunea sa comercială și militară cu civilizația romană.
Evenimentele sunt prezentate în ordine cronologică, respectându-se limbajul istoric și datele esențiale care au marcat evenimente importante.
Citește ”Romanitatea românilor în viziunea istoricilor” și fixează-ți noțiunile ”etnogeneza românească”, ”romanizarea” și ”romanitatea românilor” care te vor ajuta să înțelegi mai bine materia de clasă și de Bacalaureat.
De asemenea, acest subcapitol îți prezintă cele mai importante teorii ale istoricilor români, printre care Miron Costin, Grigore Ureche, Dimitrie Cantemir, A.D. Xenopol și străini - Frantz Joseph Sulzer - despre descendența românilor. În lucrări de seamă, cu tentă culturală, politică (exemplu teoria lui Roesler) și naționalistă, istoricii fie au infirmat, fie au afirmat caracterul latin al poporului român și al limbii române.
Astfel, avem teoria imigraționistă a lui Frantz Joseph Sulzer, care susține că poporul român a imigrat în secolul al XII-a de pe teritoriul actual. Există și teoria lui Roesler, dezvoltată de Robert Roesler, unde descendența romană a poporului nostru este desființată din motive politice, pentru a împiedica acțiunile de emancipare a românilor din Transilvania.
De partea cealaltă, există istorici și cronicari medievali și moderni, precum Miron Costin, Grigore Ureche, Dimitrie Cantemir, A.D. Xenopol, care aduc dovezi de necontestat care atestă romanitatea românilor.
Nu uita că romanitatea românilor este unul din subiectele întânite la examenul de Bac la Istorie.
Romanitatea românilor în viziunea istoricilor se întâlnește în special la subiectul al III-lea, în cadrul eseului, unde avem acest eseu de Bac. Printre cerințe se numără expunerea unor viziuni fie ale istoricilor români (Miron Costin, Grigore Ureche, Dimitrie Cantemir, A.D. Xenopol) fie teoriile unor istorici străini (teoria lui Roesler, teoria imigraționistă).
Așadar, îți recomandăm să citești în continuare mai mult pentru a te familiariza cu viziunile istoricilor asupra romanității românilor.