Studiu de caz - Gheorghe I. Brătianu despre Marea Neagră

În această primă parte a studiului de caz se vorbește despre Gheorghe I. Brătianu, omul, adică despre implicațiile sale în lumea politică și culturală a vremii, și cele mai importante momente care au marcat cariera și viața sa.

Bărbații familiei Brătianu sunt cunoscuți în istoria națională pentru activitățile din scena politică. Din paginile manualului nostru vei afla care este legătura între Ion C. Brătianu, Ion I.C Brătianu și Gheorghe I. Brătianu. De asemenea, vei putea citi și despre activitatea sa universitară, unde și când a fost profesor Gheorghe I. Brătianu și cum acest lucru i-a influențat opera „Marea Neagră. De la origini până la cucerirea otomană.”

Gheorghe I. Brătianu - omul

Gheorghe I. Brătianu se numără printre cele mai marcante personalități ale istoriei României, fapt datorat atât activitățiilor sale culturale - studii ample și bine documentate despre diverse teme din istoria autohtonă, cât și celor politice - în jurnalul său, Carol al II-lea l-a numit pe Brătianu „marele apostol al înţelegerii cu Germania”.

Nepot al lui Ion C. Brătianu - personalitate cheie în revoluția din 1848 și politician important în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza - și fiul lui Ion I.C Brătianu - prim-ministru și una dintre figurile de care se leagă Marea Unire din 1918 - Gheorghe I. Brătianu și-a văzut prima lucrare istoriografică publicată, „O oaste moldovenească acum trei veacuri”, de către Nicolae Iorga, la vârsta de doar 16 ani.

Și-a început activitatea didactică în anul 1924 la Iași, devenind în 1940 profesor universitar al Universității din București. Doi ani mai târziu, devine membru al Academiei Române. Începând cu anul 1941, susține în cadrul Universității din București cursul „Chestiunea Mării Negre” în care își propune să prezinte istoria Mării Negre de la origini până în epoca contemporană. Printre al...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in