Popoare și spații istorice

Acest prim capitol, „Popoare și spații istorice”, abordează teme precum: romanitatea românilor în viziunea istoricilor, viziunea istoriografică a lui Gheorghe I. Brătianu, marile descoperiri geografice între secolele al XV-lea și al XIX-lea, părerile călătorilor străini despre civilizația din spațiul românesc în Evul Mediu și la începuturile epocii moderne precum și despre călătorii români acasă și în lume.

Primul subcapitol reprezintă o incursiune în procesul de etnogeneză românească, urmărind traseul parcurs de strămoșii noștri din cele mai vechi timpuri și până la începuturile Evului Mediu. Tot în acest subcapitol vei avea ocazia să citești părerile umaniștilor și istoriografilor vremii despre descendența poporului român. De asemenea, te vei familiariza cu termeni precum etnogeneză, romanizare, latinitate, teoria roesleriană și teoria continuității.

Se ilustrează într-un studiu de caz date despre Gheorghe I. Brătianu și informații despre operele sale, reușind să-i înțelegi importanța în rândul specialiștilor de istorie universală.

În subcapitolul despre descoperi de noi spații și culturi între secolele al XV-lea - al XIX-lea, vei avea ocazia să citești despre importanța expedițiilor întreprinse de europeni la sfârșitul Evului Mediu și care au fost consecințele acestor descoperiri din punct de vedere geografic, politic, social și economic.

Nu în ultimul rând, citind despre călători români acasă și în lume, vei putea observa aportul pe care l-au adus istoriei românești personalitățile istorice și politice care au avut ocazia să intre în contact cu alte civilizații.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in