Lock

Viziuni despre modernizare în Europa secolelor XIX-XX

Lock

Profesorii liceunet pun la dispoziție un manual dedicat elevilor de clasa a XII-a, care îi vor ajuta să înțeleagă mai bine lecțiile de la clasă și să se pregătească eficient de examenul de Bacalaureat la disciplina Istorie. În pagina ”Viziuni despre modernizare în Europa secolelor XIX-XX”, dezvoltăm pe larg noțiuni precum ”liberalism”, ”revoluția industrială”, ”urbanizarea”.

La secțiunea dedicată liberalismului, vei afla în ce a constat acest curent, cum s-a manifestat și care a fost curentul care i s-a opus. 

De asemenea, îți furnizăm informații istorice și cu privire la revoluția industrială și felul în care aceasta a afectat economia și puterea de lucru. Revoluția industrială își are originile în secolul al XVIII-lea în Anglia. Nu în ultimul rând, urbanizarea reprezintă și ea o parte importantă în această primă parte a subcapitolului ”Viziuni despre modernizare în Europa secolelor XIX-XX”, modernizarea manifestându-se îndeosebi în mediul urban.

Citește în continuare acest subcapitol și îmbogățește-ți cunoștințele cu privire la cei trei termeni cheie: liberalism, revoluția industrială și urbanizarea.

În această a doua parte a paginii ”Viziuni despre modernizare în Europa secolelor XIX-XX”, ”Identitate europeană. Identitate națională”, ne concetrăm asupra curentelor și politicilor culturale, precum și asupra modernizării în Europa Centrală și de Est, democrației și totalitarismului și, nu în ultimul rând, asupra identității europene.

Vei afla detalii despre Auguste Comte și al său pozitivism Albert Einstein și a sa teorie a relativității, precum și despre William James și al său pragmatism

Tot aici, te vei putea informa și despre cele două direcții luate de intelectualii țării noastre în vederea modernizării. 

Democrația și totalitarismul au diviziat Europa secolului al XX-lea în două, așadar ciește în continuare pentru a afla despre apariția și influențele acestora. 

Paginase încheie cu identitatea europeană, în care ne regăsim începând cu anul 2007.

Citește în continuare materialul nostru despre tema identității europene și a identității naționale și vei fi mai mult decât pregătit pentru clasă și pentru examenul de Bac la Istorie. 

Odată cu secolul al XIX-lea Europa va trece pragul modernizării, înregistrând schimbări esențiale, schimbări care să fie în concordanță cu transformările prin care deja trecuse societatea în urma sporului demografic și noile necesități ale acesteia. Modernizarea din secolul al XIX-lea s-a manifestat printr-o reală revoluție industrială  - marcată de descoperiri și progrese importante – și prin afirmarea ideologiei liberale; în același timp și știința înregistrează un avânt deosebit, dezvoltarea învățământului și descoperirile științifice determinând creșterea calității vieții.

1. Modernizare: liberalism versus conservatorism

Fenomenul modernizării a generat în societatea secolului al XIX-lea atitudini diferite și apariția unor curente precum liberalismul sau conservatorismul...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in