Diversitate etnică. Diversitate confesională
Spațiul românesc s-a bucurat atât de o diversitate confesională, cât și de o diversitate etnică. Aceasta s-a manifestat în principal prin existența pe teritoriul țării noastre a unui procent de populație de etnie romă și evreiască. În România, toleranța față de aceștia a fost crescută sau foarte scăzută, în funcție de interesele și regimurile politice ale vremii. De exemplu, în perioada Antonescu, diversitatea etnică a fost considerată o problemă, acest fapt materializându-se prin deportări masive și crime împotriva evreilor și romilor.
Citește mai multe despre diversitate etnică și diversitate confesională în continuare.
Evreii
Alături de români, pe teritoriul românesc au conviețuit dintotdeauna minorități naționale, dintre care un procent însemnat până la Primul Război Mondial l-a reprezentat populația evreiască.
Încă din secolul al XII-lea negustorii evrei făceau legătura între Bizanț și Rusia sau Polonia, interesate de mărfurile orientale. În secolul al XVI-lea negustorii evrei din Polonia vin în Moldova, de unde exportă bovine, cai, piele în Polonia și aduc în Moldova obiecte de îmbracăminte pentru nobilimea moldoveană. Negustorii evrei erau pe atunci principalii exportatori pentru producătorii moldoveni către Istanbul, Muntenia, Transilvania, dar și Ungaria, Austria sau Italia. Începând cu prima jumătate a secolului al XIX-lea, datorită înrăut...