Politici culturale și românii din afara granițelor

În acest capitol, „Politici culturale și românii din afara granițelor”, vei putea citi despre situația românilor din Transilvania, Basarabia și nu numai, înainte de Marea Unire din anul 1918.

Transilvănenii erau sub stăpânire Austro-Ungară, în timp ce basarabenii sub stăpânire rusă, ambele imperii știrbind din libertățiile și drepturile românilor. Dacă dorești să afli în ce mod erau aceștia persecutați, nu ezita să citești în continuare capitolul „Politici culturale și românii din afara granițelor”.

Dorința de unire a românilor

Preocuparea statului român pentru românii aflați în afara granițelor poate fi înțeleasă din perspectiva dorinței de unire care a frământat sufletele românilor ani de-a rândul, fie ei politicieni și oameni de cultură, fie simpli țărani. Statul român modern dorea încorporarea tuturor românilor de pretutindeni într-un stat unitar: Transilvania, Banatul, Crișana, Maramureșul și Bucovina erau sub stăpânirea Imperiului Austro-Ungar, Basarabia sub stăpânirea rusească etc.

Realizarea României Mari a fost însă un proces anevoios. Cu toate acestea, și după Marea Unire de la 1 decembrie 1918, mulți români au continuat să trăiască pe teritoriul, statelor vecine (Ungaria, Iugoslavia, Cehia, Bulgaria). Solidaritatea românilor poate fi privită și prin prisma faptului că România s-a format și dezvolta...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in