Partide și organizații democratice în perioada interbelică

Care sunt partidele principale după război?

Sfârșitul Primului Război Mondial a dus la apariția unor noi partide politice. Contextul social (șomaj, văduve de război, foști soldați fără adăpost) a încurajat dezvoltarea partidelor de stânga, socialiste, sau de extremă stângă, cele comuniste. Aceeași tendință a fost valabilă și de cealaltă parte a spectrului politic, prin apariția partidelor fasciste, de extremă dreaptă. 

În cazul Angliei, promisiunile legate de asigurarea de locuri de muncă pentru toți cetățenii, asigurarea accesului la educație și sănătate sau fixarea unui salariu minim național au propulsat tânărul Partid Laburist (partid de stânga) în fruntea țării. 

Franța a înregistrat și ea o creștere a tendințelor socialiste. Chiar și așa, principiul parlamentarismului a fost respecta…

...

Liga Națiunilor

Ideea de formare a unei Ligi a Națiunilor care să asigure pacea la nivel internațional prin promovarea negocierilor între state, în defavoarea războiului (metoda clasică de adresare a diferendelor internaționale), se regăsește în scrierile lui Immanuel Kant, mai exact în Către pacea perpetuă, redactată la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Această idee avea să fie preluată de către Președintele SUA, Woodrow Wilson, în celebrul discurs din ianuarie 1918, intitulat ”Cele 14 puncte”.

Creată la sfârșitul Primului Război Mondial, în 1919, Liga Națiunilor s-a dorit a fi un for internațional care să asigure negocierea …

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in