Democrație și liberalism în Europa

Tema democrației și liberalismului apare deseori în cadrul cerințelor de la bacaureatul la istorie. Această temă este strâns legată de tema totalitarismului. Pentru a fi cât mai bine pregătit pentru bacul la istorie, sau pentru un test la clasă, te încurajăm să parcurgi și acest capitol al manualului.

De multe ori se face confuzia între termenii de democrație și liberalism. În prima parte a acestui capitol îți clarificăm diferențele dintre acești termeni și în ce contexte democrația și liberalismul apar împreună. Pentru a te ajuta să înțelegi mai bine acești termeni, îți prezentăm și principalele partide și organizații din perioada interbelică.

După o perioadă de consolidare a democrației și a valorilor liberale în lume și România, inclusiv, acestea au suferit un declin pronunțat începând cu perioada interbelică. Citește paginile ce urmează pentru a afla care au fost cauzele pentru acest declin și cum a arătat democrația atât după Primul Rîzboi mondial, cât și după Al Doilea Război Mondial.

Fragment din capitol:

Democrația după al Doilea Război Mondial

Sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial a condus la formarea unui sistem internațional bipolar, caracterizat de confruntarea ideologică dintre regimurile democratice occidentale și regimurile comuniste. Planul Marshall a contribuit la reconstrucția Europei de Vest și la cimentarea instituțiilor democratice de aici prin împrumuturile și ajutoarele materiale acordate de SUA după sfârșitul conflagrației mondiale. 

Cimentarea instituțiilor de bază în funcționarea sistemelor democratice s-a datorat într-o bună măsură și pericolului reprezentat de partidele comuniste susținute de Moscova, dar și din teama de revenire a fascismului la putere. Prin asigurarea unei economii performante, dublate de  instituții democratice puternice și un nivel ridicat de trai al cetățenilor, regimurile democratice au reușit să-și asigure continuitatea și evoluția. 

...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in