Constituția din 1923

Primul Război Mondial și Marea Unire de la 1918 prin care a luat naștere România Mare au reprezentat transformări politice, economice, sociale, administrativ-teritoriale și, nu în ultimul rând, etnice, care impuneau adoptarea unei noi constituții. Astfel, la 27 martie 1923 este adoptat noul act fundamental și publicat în Monitorul Oficial la 29 martie.

Consolidarea noului statut al României

Constituția de la 1923 menține și reproduce în procent destul de mare textul și principiile liberale ale Constituției de la 1866, dar aduce completările necesare noului statut juridic, administrativ, politic, economic și social al României. Cele două constituții de la 1866 și 1923 au păstrat și asigurat funcționarea pe principii democratice a statului român, situație care avea să se schimbe curând prin instituirea noului regim de autoritate monarhică a lui Carol al II-lea.

România (Regatul României) este declarată prin textul constituțional „Stat național unitar și indivizibil”. Menționarea în art.1 a faptului că România este un stat național unitar și indivizibil este o precizare nouă, impusă de realizarea Marii Uniri de la 1918. Termenul de național face referire la națiunea română, în timp ce termenul unitar face referire la unitatea politică a tuturor românilor, la faptul că vorbim de o singură st...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in