Constituția din 1866

În ce context a fost adoptată Constituția

Complotul „monstruoasei coaliții” a dus la abdicarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza la 11/23 februarie 1866. Această lovitură de stat a contribuit la decizia oamenilor politici români de a lua măsuri pentru a stabiliza mediul politic românesc. Politicienii vor opta pentru aducerea la tronul ţării a unui străin, astfel încât domnitor va deveni Carol de Hohenzolern-Sigmaringen. Adunarea Constituantă va vota în urma acestei schimbări noua Constituţie de la 1866, bazată pe principiile liberale ale constituţiei belgiene de la 1831, care au fost însă adaptate la realităţile româneşti. Actul fundamental va intra în vigoare odată cu publicarea sa în Monitorul oficial din 1 iulie 1866. 

Principii liberale din Constituție

Constituția de la 1866 este, prin prevederile şi principiile care stau la baza sa, una dintre cele mai liberale din acea vreme. Constituția de la 1866 are trei principii de bază ale ideologiei liberale: suveranitatea naţională, guvernarea reprezentativă și separarea puterilor în stat.

Suveranitatea națională este un concept modern care presupune dreptul oricărei națiuni la autodeterminare. Națiunea în totalitatea ei deține puterea în stat. Includerea acestui principiu în prevederile Constituției a reprezentat un gest de curaj în condițiile istorice de la 1866, când statul român se afla încă sub suzeranitatea Imperiului Otoman. 

Guvernarea reprezentativă este un termen juridic prin care se subliniază faptul că întreaga naţiune participă la conducerea statului prin delegarea puterilor sale unor reprezentanți aleși prin vot. Astfel, parlamentul este ales prin vot, iar miniștrii răspund pentru deciziile lor în fața națiunii. 

Separarea puterilor în stat este un principiu politic specific pentru statele democratice. Aceasta presupune divizarea puterii statului în mai multe compartimente: executiv, legislativ și juridic.

Separarea puterilor în stat

Cele trei puteri în stat sunt puterea executivă, puterea legislativă și puterea judecătorească.

Puterea executivă

Puterea executivă era exercitată prin constituție de domnitor împreună cu guvernul ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in