Lock

Studiu de caz - Teme și dezbateri politice în Parlamentul României la 1900

Lock

Mediul politic este un domeniu de o importanță crucială și deși nu putem spune acest lucru analizând evenimentele din zilele noastre, politica este un proces dinamic, în permanentă schimbare. 

În această lecție vom arunca o privire asupra evenimentelor din primii ani ai politicii moderne din România, focalizându-ne pe problemele acestei perioade precum și pe modul în care au fost ele abordate.

Având două mari partide preocupate de binestarea româniei, vă invităm să accesați această lecție ca să descoperim cum am ajuns să avem weekend-uri libere și sărbători legale, dar și modurile de abordare ale legislației, a mentalității și a modului de impunere a acesteia.

___

Pentru a putea înțelege temele și dezbaterile din Parlamentul României la 1900 trebuie mai întâi să cunoaștem contextul vieții politice și sociale românești premergător acestei perioade.

Viaţa politică a României moderne este marcată de anul 1866, când, o dată cu adoptarea  Statutului Dezvoltător al Convenţiei de la Paris – noua constituție românească – în România se instaurează un regim politic liberal.

Grupările politice liberale şi conservatoare devin partide politice moderne, constituindu-se cele două partide politice care au dominat viața politică a României moderne prin alternanța lor la guvernare:

  • Partidul Naţional Liberal (fondat în 1875)
  • Partidul Conservator (fondat în 1880)

 

Potrivit constituției liberale din anul 1866:

  • se stabilește forma de organizare politică a României ca fiind monarhia constituţională
  • principiul separării puterilor în stat (legislativă, executivă, ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in