Lock

România - de la statul totalitar la statul de drept

Lock

Libertatea, deși aparent un drept provenit de la natură, care ni se pare un lucru firesc și normal, nu a fost întotdeauna un lux pe care oricine și-l putea permite.

Cu siguranță că ați auzit de la părinți sau de la bunici povești despre vremurile sumbre ale perioadei comuniste în care libertatea politică, libertatea de exprimare, libertatea la opinie și la viață privată erau niște concepte inexistente, iar sărăcia, întreruperea curentului electric, opresiunea securității și dezinformarea în masă erau singurele principii ale unei vieți „normale”.

În această lucrare vă vom prezenta o privire de ansamblu al drumului plin de obstacole și uneori sângeros străbătut de România în trecerea sa de la statul totalitar la statul de drept, drum care nu s-a încheiat, România având de luptat în continuare pentru păstrarea democrației atât de greu recâștigate.

___

După încetarea celui de-al Doilea Război Mondial, asistăm la impunerea dominației Uniunii Sovietice asupra statelor din Europa Centrală și de Est. România nu face excepție de la această stare de fapt, ajungând în sfera de influență a Moscovei și fiind ocupată de trupele sovietice.

Comuniștii preiau oficial puterea la data de 6 martie 1945 prin instalarea guvernului condus de Petru Groza, sprijinit de sovietici prin intermediul lui Andrei Vîşinski. Acest guvern, pentru a lăsa impresia unei colaborări între forțele politice românești și a unei aparente democrații, nu era compus numai din comuniști, deși ei erau majoritari, din el făcând parte și social-democraţi, reprezentanți ai Frontului Plugarilor, membri ai Uniunii Populare Maghiare, precum şi disidenţi aparținând partidelor istorice: PNȚ - Anton Alexandrescu sau PNL - Gh. Tătărescu.

Guvernul Groza și-a consolidat treptat dominația și, profitând de prezența Armatei Roșii pe teritoriul țării și de faptul că dețineau funcţiile cheie în guvern, în noiembrie 1946 comuniștii au falsificat alegerile parlamentare.

Partidul Comunist creează Blocul Partidelor Democrate, din care făceau parte...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in