Lock

România și conflictele regionale în secolul XX

Lock

România s-a implicat activ în viața politică și, de asemenea, în conflictele regionale pe parcursul secolului al XX-lea. Această implicare a țării noastre s-a realizat în două moduri, prin mijloace diplomatice și prin mijloace militare.       

Dacă ar fi să exemplificăm, legat de implicarea diplomatică putem menționa Războiul de Șase Zile dintre Israel și țările arabe. Astfel, în iunie 1967 Israelul a atacat Egiptul și Siria, obținând o victorie categorică asupra lor. Kremlinul și ceilalţi lideri comuniști au condamnat acțiunea Israelului și au decis ruperea relațiilor diplomatice cu acesta.

În acest context, se remarcă atitudinea diametral opusă a lui Nicolae Ceaușescu și faptul că acesta s-a opus condamnării statului Israel ca agresor și nici nu a rupt relațiile diplomatice dintre statul român și cel israelian. Legat de implicarea prin mijloace militare exemplificăm prin conflictele din Afghanistan, Kosovo, Irak.

România și implicarea în Războiul de Șase Zile

Pentru o mai bună înțelegere a parcursului evenimentelor, vom detalia evoluția statului israelian și culisele implicării României în Războiul de Șase zile.

Statul Israel ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in