Noile tehnologii și timpul liber

Timpul liber este acea perioadă de relaxare în afara programului de muncă. Odată cu reducerea programului săptămânal de lucru, oamenii au beneficiat de mai mult timp liber pe care să îl folosească în scopul odihnei sau al practicării diverselor activități și hobby-uri. Aparatele electrocasnice precum mașina de spălat rufe automată, mașina de spălat vase, aspiratorul, robotul de bucătărie, cuptorul electric și cel cu microunde au scurtat de asemenea timpul petrecut în îndeplinirea activităților casnice, oferind și ele un plus de timp liber.

Transporturile sunt și ele din ce în ce mai rapide, scurtând durata străbătută între locuință și servici sau alte destinații. Multe persoane folosesc timpul liber pentru a își actualiza informațiile în domeniile de interes profesional sau doar din pasiune, altele doresc să fie la curent cu toate schimbările petrecute în societate. Acest lucru este posibil datorită variatelor mijloace de informare care realizează o reală explozie informațională, nu întotdeauna însă fidelă realității, ci urmărind deseori doar creșterea audienței prin știri senzaționale.

Presa scrisă a pierdut în ultimul timp teren în fața internetului, radioului și televiziunii. Acestea din urmă permit transmisia relatărilor despre evenimente petrecute la distanțe mari. Televiziunea transmite „în direct”, „live”, evenimente din cele mai variate: de la primii pași pe Lună făcuți de Neil Armstrong în 1969 la Revoluția din decembrie 1989 sau prăbușirea turnurilor gemene în urma atacului terorist de la 11 septembrie 2001; numeroase concerte oferă facilitatea de a fi spectator de acasă; comunicate ale președinților de țări, ședințe ale guvernelor sunt de asemenea transmise în direct.

Se vehiculează din ce în ce mai des rolul de manipulator al mass-mediei, prin trierea informațiilor difuzate, prin sondajele prezentate, prin emisiunile realizate la comandă, având invitați triați după măsura scopului urmărit ș.a.m.d. Aparatele video comercializate inițial în 1956, apariția videorecorderului în 1965 (compania Sony), televiziunea prin cablu sau satelit, filmele înregistrate pe casete video și, recent, pe CD (compact disc) sau DVD (digital video disc), jocurile electronice, cele tip playstation, toate constituie tot atâtea moduri de a petrece plăcut timpul liber.

O altă modalitate de petrecere a timpului liber sunt plimbările în natură cu rolele, trotinetele, bicicletele, motocicletele, automobilele sau bărcile cu motor.