Medicina și tehnologia

În această lecție vom prezenta una dintre cele mai importante și mai reprezentative ramuri a progresului în ultimul secol, tehnologia medicală. De la invenții precum razele X și pesticide până la ambalaje moderne și antibiotice, ne vom uita toate domeniile în care medicina și tehnologia a adus o imensă contribuție, schimbând radical atât modul de lucru și modul în care abordăm diferite probleme, cât și posibilitățile pe care am ajuns să le avem.

Descărcați lecția „Medicină și tehnologie” pentru a afla cum a influențat progresul tehnologic totul de la apa pe care o bem și mancarea pe care o avem în supermarket, până la modul în care tratăm boli.

Un domeniu vital în care tehnologia se face remarcată este sănătatea, punând cunoştinţele ştiinţifice în slujba pacienţilor, pentru a stabili tratamentele destinate acestora, a ameliora îngrijirile şi a preveni îmbolnăvirea. Secolul a debutat în acest domeniu cu descoperirea proprietății razelor X de a oferi imagini ale scheletului uman. Descoperite în 1895 de fizicianul Wilhelm Röntgen, la început vor fi numite raze Röntgen. Treptat, s-a ajuns la folosirea sistemelor mai performante de tip computer tomografie (CT), rezonanță magnetică nucleară (RMN), tomografie cu emisie de pozitroni (PET-CT), care au avut scopul de a mări precizia imaginilor obținute și de a facilita punerea unui diagnostic cât mai corect.

Angiografia reprezintă investigația care prin introducerea în corpul uman a unor substanțe de contrast permite vizualizarea volumului și aspectului vaselor de sânge. Metode moderne de investigare, diagnosticare și tratament sunt ecografia (ecograful folosind ultrasunetele), endoscopia (endoscopul utilizează fibrele optice), tratamentul cu laser etc. Chirurgia laparoscopică, chirurgia robotică, precum și telechirurgia sunt invenții care au revoluționat lumea medicală a ultimelor decenii.

Cercetările în domeniul biologiei, mai ales în genetică, au relevat unicitatea ADN-ului fiecărei persoane. ADN-ul este utilizat în medicina legală, probele de ADN fiind folosite în dovedirea prezenței suspecților la locul faptei. Ingineria genetică utilizează progresele descoperite în cercetarea cromozomilor pentru a modifica genetic plantele; scopul este creșterea rezistenței acestora la boli, precum și o capacitate mai mare de multiplicare sau un termen de păstrare îndelungat.

Agricultura modernă se remarcă prin utilizarea pe scară largă a insecticidelor, erbicidelor și fungicidelor în lupta împotriva dăunătorilor. Cu toate acestea, ultimele cercetări în domeniu demonstrează că aceste substanțe rămân în sol și sunt absorbite de plante și apoi consumate de om, neavând un efect benefic asupra sănătății. Omul trebuie să-și pună în balanță prioritățile și să aleagă între a mânca sănătos sau a avea o productivitate crescută. În acest sens, agricultura ecologică („bio”, organică) este un fenomen care a luat amploare în ultimii ani.

Prelucrarea produselor în cadrul industriei alimentare utilizează de asemenea descoperirile științifice pentru conservarea și ambalarea alimentelor. Apa, indispensabilă vieții, este testată în marile orașe periodic de către microbiologi și chimiști pentru a i se garanta potabilitatea.

Industria farmaceutică a ținut și ea pasul cu modernizarea societății, beneficiind de fabrici moderne, automatizate, produsele sale fiind destinate nu numai persoanelor bolnave, ci și oamenilor sănătoși: suplimentarea dietei cu produse de tipul vitaminelor și mineralelor, produse naturiste, produse pentru slăbit etc. Un avânt deosebit a luat și industria cosmetică, înmulțindu-se numărul produselor de îngrijire a corpului și numărul de firme producătoare.