Lock

Rezolvarea problemei dezvoltării economice

Lock

În această lecție vom discuta despre problema dezvoltării economice din România în perioada interbelică, uitându-ne peste cateva dintre soluțiile propuse la acea vreme.

Ne vom uita atât peste soluțiile propuse de partidele politice din acea vreme precum și peste posibilitățile pe care le avea România în industria deja existentă. Totodată vom atinge și subiectul relațiilor economice internaționale și repartizarea forței de muncă prezente.

Societatea interbelică românească a fost nevoită să poarte numeroase dezbateri în încercarea de a găsi calea optimă de urmat în scopul dezvoltării economice. Opiniile erau deseori legate de partidele politice care au elaborat diverse teorii economice și care se regăsesc în programele lor de guvernare.

Partidul Național Liberal, adeptul sloganului „prin noi înșine”, va urmări consolidarea capitalului autohton și industrializarea, vizând creșterea independenței economice a țării. Dintre susținătorii acestui curent amintim pe Mihail Manoilescu și Ștefan Zeletin cu teoriile lor neoliberale, care militau și pentru creșterea intervenției statului în economie. Curentul țărănist, reprezentat de N.C. Anghelescu, Virgil N. Madgearu, Constantin Stere ș.a., susținea că economia românească deține ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in