Studiu de caz - Diaspora și exilul românesc

Diaspora reprezintă una din temele de interes ale zilelor noastre. Studiul de caz Diaspora și exilul românesc îți prezintă situația românilor din exil, cu particularitățile, greutățile dar și reușitele acestora. De asemenea, o să aruncăm o privire asupra motivelor exilului, dar mai ales a efectelor pe care l-a avut asupra exilaților și reacțiunea pe care a determinat-o în forma organizațiilor și a lucrarilor scrise și publicate la nivel internațional.

Citiți studiul de caz despre diaspora și exilul românesc pentru a afla efectele acestui fenomen asupra perioadei comuniste.

Diaspora reprezintă un grup etnic aflat în afara granițelor țării de origine. Ca atare, vorbind despre diaspora românească, ne vom referi la comunitatea națională dispersată în statele străine, motivul fiind înăsprirea condițiilor de viață în țară.

Putem vorbi de trei valuri ale exilului românesc:

  1. Primul val al emigranților a avut loc în perioada 1940-1950, debutând în septembrie 1940, odată cu exilul persoanelor ce l-au însoțit pe fostul rege Carol al II-lea; după rebeliunea din 1941 pleacă din țară liderii mișcării legionare. Acestora li se adaugă un număr însemnat de intelectuali, diplomați și oameni politici, dintre care spicuim nume precum: Mircea Eliade, Eugen Ionesco, Emil Cioran, G. Uscătescu, Vir...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in