Rolul statului în dezvoltarea economică

În pagina ”Rolul statului în dezvoltarea economică”, vom continua să vorbim despre cele două tipuri de economii (dirijate și liberale), concentrându-ne, după cum sugerează și titlul, pe rolurile statului față de dezvoltarea economică a unei țări, și ne vom uita peste efectele intervențiilor statului în economie. Modalitățile prin care statul intervine în economie sunt măsurile fiscale, subvenţiile, investiţiile, împrumuturile, transferurile de fonduri, controlul creditelor și al ratei dobânzilor, crearea de întreprinderi publice, acorduri internaționale etc.

Pentru mai multe detalii, te invităm să accesezi această lecție, și să citești totul despre Rolul și intervențiile statului în dezvoltarea economică.

Rolul și intervențiile statului în dezvoltarea economică

În perioada postbelică economia mondială și-a urmat cursul în contextul politic al Războiului Rece, fiind astfel puternic marcată de acesta. Cele două modele de abordare a economiei vin să se aplice pe multitudinea de variante naționale, rezultând astfel un mozaic economic. Avem în acest mozaic statele puternic industrializate și cele mai puțin industrializate, dar și statele foste colonii – Lumea a treia – în plin proces de dezvoltare. Statele industrializate occidentale, dar și S.U.A., Canada, Australia, Japonia ș.a. sunt exemple de țări car...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in