Lock

Curente și idei economice: economii dirijate și economii liberale

Lock

În capitolul ”Curente și idei economice: economii dirijate și economii liberale” îți vom explica ce înseamnă economii dirijate și economii liberale și în ce țări s-au manifestatat acestea. De asemenea, îți prezentăm și care au fost avantajele și dezavantajele atât economiilor dirijate (planificată, socialistă), cât și cele ale economiilor liberale (sau capitaliste). În cele două subcapitole ale lecției, te vei putea informa și cu privire la ”rolul statului în dezvoltarea economică” și ”intervenția statului în economie”. 

Accesează acest capitol și află mai multe despre ”Curente și idei economice: economii dirijate și economii liberale.”

Perioada postbelică a fost din punct de vedere economic nuanțată de economia de tip liberal (individualist) și de economia de tip dirijat (intervenționist, planificat, socialist). 

Economia liberală este acel model de economie de piață caracterizat prin limitarea intervenției statului în activitățile de tip economic, prin promovarea unei libertăți în ceea ce privește activitatea economică, liberul schimb și inițiativele menite să dezvolte capitalismul. Dintre efectele sale nedorite trebuie să notăm dezindustrializarea țării prin capitalul străin pătruns în industrie, exportul forței de muncă, practicarea unei agriculturi de subzistență, criza locuinței, creșterea datoriilor țării și...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in