Modelul britanic. Monarhia parlamentară

Revoluția glorioasă (revoluția engleză) a impus astfel modelul monarhiei constituționale și a deschis drumul altor mari revoluții ale epocii moderne precum Revoluția americană (1763-1791) și Revoluția franceză (1789-1799).

Modelul britanic presupune concentrarea puterii spre parlament, mai multe drepturi pentru cetățeni și o scădere a puterii pe care o avem Monarhia britanică. Citește acum pagina noastră pentru a vedea toate evenimentele și consecințele acestui schimb de putere.

Până în 1715 modelul statului modern era revendicat de Franța, însă balanța avea să încline spre Anglia odată cu transformările politice ce au garantat drepturile și libertățile cetățenești și au afirmat drepturile Parlamentului în timp ce puterea monarhiei a început să scadă.

Alegerea și încoronarea ca rege al Angliei a lui Wilhelm de Orania – William al III-lea - și a soției acestuia, Maria – Maria a II-a - (1688-1702) a însemnat înlocuirea monarhiei ereditare (de drept divin) cu monarhia parlamentară (având la bază suveranitatea națiunii). După moartea reginei Maria a II-a (1694), regele William a domnit singur până la sfârș...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in