Revoluția glorioasă

Revoluția glorioasă (Revoluția engleză) a fost una lipsită de incidente violente, Anglia devenind în urma evenimentelor întâmplate prima monarhie constituțională din lume. Dacă dorești să cunoști mai multe despre Revoluția glorioasă (Revoluția engleză), contextul în care ea s-a declanșat, care au fost personalitățile istorice marcante pentru acest eveniment, precum și care au fost urmările ei, citește mai departe lecția pregătită de profesorii de istorie.

Revoluția glorioasă pe scurt

Revoluția glorioasă sau Revoluția engleză se referă în principal la revoluția din 1688-1689, prin care regele Iacob al II-lea este îndepărtat de la conducere, urmându-i Wilhelm de Orania. Acesta din urmă acceptă „Declarația drepturilor”, prin care drepturile regelui și poporului erau bine definite.

La mijlocul secolului al XVII-lea (1640-1688) Anglia a fost marcată de numeroase frământări politico-religioase, culminând cu ceea ce a rămas în istorie ca Revoluția glorioasă (1688). Revoluția engleză debutează prin convocarea parlamentului de către regele Carol I Stuart în anul 1640, act căruia îi urmează un adevărat război civil între cavaleri – care erau susținători ai regelui – și capetele rotunde – care alcătuiau tabăra parlamentară; în 1649 monarhia va fi înlăturată, instaurându-se republica și apoi „Protectoratul” lui Oliver Cromwell. După protectorat urmează restaurația Stuarților, cu domniile lui Carol al II-lea (1660-1685) și Iacob al II-lea (1685-1688) și ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in