Constituirea Statelor Unite ale Americii
În acest capitol ai posibilitatea de a citi despre constituirea SUA. Îți oferim informații complete - de la contextul și cauzele care au dus la constituirea SUA, până la consecințele interne și externe ale evenimentului.
Îți recomandăm să parcurgi această lecție pentru a-ți completa cunoștințele de istorie sau pentru a întocmi un referat despre constituirea SUA. Bazează-te pe liceunet pentru materiale de calitate, care te vor ajuta să obții note mai bune la școală, în cadrul orelor de Istorie, dar și în cadrul concursurilor școlare dedicate acestei materii.
Primele colonii
Întâlnirea dintre Lumea Veche și Lumea Nouă (America) înfăptuită prin descoperirea lui Cristofor Columb la 12 octombrie 1492 nu a fost de la început glorioasă, ci dimpotrivă, am putea spune că a fost până la un punct o dezamăgire, mai ales pentru Spania, care nu a găsit numeroasele comori de aur la care visa. Numele de America i-a fost dat noului continent descoperit după Amerigo Vespucci, care a călătorit spre tărâmurile Lumii Noi între anii 1499-1502. Totuși, există unele păreri potrivit cărora numele continentului s-ar trage de la Richard Amerike, un negustor englez, care a susținut financiar călătoriile lui John Cabot spre America în 1497 și în 1498.
După descoperirea Lumii Noi, începe o adevărată competiție între Anglia și Spania pentru deținerea supremației navale. Începând cu secolul al XVI-lea englezii și francezii purced la explorarea noilor teritorii din America de Nord. Clima destul de neprietenoasă, țărmurile stâncoase și mai ales lipsa a ceea ce sperau toți să găsească din abundență – aurul, vor întoarce de unde au plecat, rând pe rând, spaniolii, portughezii, olandezii sau francezii. Dintre pionerii englezi ai colonizării Americii de Nord îi putem aminti pe Sir Humphrey Gilbert, Sir Walter Raleigh sau aventurierul John Smith, cel care va întemeia în 1607 prima localitate – Jamestown și prima colonie - Virginia.

Domnia lui Iacob I (1603-1625) în Anglia a cultivat anglicanismul, arătând intransigență față de catolici și puritani, unii dintre ei alegând să emigreze în America și întemeind primele colonii britanice de aici. Astfel, în 1620, se îndreaptă spre Virginia vasul englez Mayflower purtând la bordul său 102 persoane, puritani dar și diverși antreprenori; aceștia, după străbaterea Atlanticului, trebuiau să înființez...