Lock

Imperiul Austriac și Austro-Ungar

Lock

La mijlocul secolului al XIX-lea, Imperiul Habsburgic era un mozaic alcătuit din 12 naționalități, între care menționăm germani, maghiari, cehi, slovaci, polonezi, români, sârbi, croați, italieni. Această diversitate etnică, la care se adaugă și întinderea teritorială, au constituit însă o piedică pentru o guvernare eficientă și a determinat scăderea autorității statului. Cu toate acestea, Imperiul a reușit să facă față naționalismului ce a răbufnit prin mișcările de la 1848, restabilind politica absolutistă. 

Domnia împăratului Franz Josef

Între atribuțiile împăratului - Franz Josef (1848- 1916) - se numără numirea miniștrilor, a înalților funcționari, precum și a guvernatorilor de provincii; tot împăratul instituia starea de urgență sau dădea vot de veto absolut acelor legi pe care le considera necorespunzătoare cu interesele statului. Autoritatea imperială era sprijinită de armată, birocrație, aristocrație și de biserica catolică (bisericii i s-a încredințat rolul de supraveghetoare a școlii). 

Franz Josef

Se remarcă  politica neoabsolutistă promovată de către ministrul de interne austriac Alexander von Bach, începând cu ianuarie 1849, ale cărei principii erau: reprimare, centralizare, germanizare. Însă, în contextul luptei naționale, această abordare nu avea...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in