Germania

La mijlocul secolului al XIX-lea, germanii erau împărțiți în cadrul mai multor state, între care cele mai puternice fiind Austria și Prusia. Aceste state germane erau grupate într-o Confederație în cadrul căreia fiecare stat beneficia de propria sa individualitate. Această fărâmițare politico-statală însă constituia o piedică serioasă în dezvoltarea politică, socială și economică a statelor germane. 

Prusia a fost statul care a realizat, „prin fier și sânge”, idealul unificării Germaniei, sub conducerea lui Otto von Bismarck, prim ministru al Prusiei din anul 1862 până în 1871. Cancelarul Bismarck s-a folosit pentru a-și realiza interesele de economia țării aflată în plin avânt, de Uniunea vamală prusacă (Zollverein) și mai ales de armată, pe care a modernizat-o, investind sume mari de bani în acest scop.

Regimul lui Otto von Bismark

Unificarea statului german a presupus implicarea în trei războaie în anii 1864, 1866, 1870-1871. Prima etapă a rămas cunoscută ca și „criza daneză”. În anul 1864, armata prusacă și cea austriacă intervin în disputa dinastică deschisă în Danemarca. Aliaţii câștigă bătălia de la Duppel și în octombrie 1864 este semnat Tratatul de la Viena, prin care ducatele daneze Schleswig, Holstein, Lauenburg şi portul Kiel intrau în componența Confederaţiei germane, sub autoritatea administrativă comună a ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in