Ideologii: Liberalism, Conservatorism, Naționalism

Citind acestă pagină vei înțelege principalele asemănări și diferențe ale liberalismului, conservatorismului și naționalismului. De asemenea, vei observa principiile fundamentale și modul în care aceste  curente (liberalism, conservatorism și naționalism) erau percepute de către reprezentanții acestora.

Citește această pagină și vei afla evoluția naționalismului în secolul XIX și care au fost principalii reprezentanți ai naționalismului în Europa și în România.

Liberalismul și conservatorismul

Epoca modernă a adus cu sine un sistem social-economic dar și ideologic și politic bazat pe proprietatea privată asupra mijloacelor de producție și a pieței libere în consecință și, nu în ultimul rând, asupra libertății de acțiune. Capitalismul, căci despre el vorbim, a generat schimbări esenţiale în viaţa economică, socială şi politică a vremii. La nivel politic se remarcă principalele curente aflate într-o continuă luptă: liberalismul și conservatorismul.

Curentul liberal, centrat pe...

Naţionalismul

Naţionalismul ca și ideologie îşi are începutul în secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea, odată cu constituirea naţiunilor moderne şi propagarea idealurilor naţionale. Doctrina naționalismului era bazată pe moştenirea comună a unei naţiuni (limbă, folclor, religie, obiceiuri) și viza obiectivele comune ale acesteia, și anume: un stat propriu, independent și suveran.

După 1815 putem vorbi de națiuni care erau încorporate în cadrul unor structuri politice...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in