State naționale și multinaționale în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea
În acest capitol îți prezentăm informații utile despre statele naționale și multinaționale din cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-a. Astfel, aici vei putea citi despre:
De exemplu, în subcapitolul despre ideologii politice din acea perioadă, îți explicăm care sunt deosebirile și asemănările dintre ideologia liberală, cea conservatoare și naționalism. În cel de-al doilea capitol ne concetrăm pe regimurile politice instaurate după anul 1848 în Europa.
De ce studiem tema statelor naționale și multinaționale în secolul XIX? Este important să studiem această temă pentru a urmări mișcările înregistrate la începutul și mijlocul secolului al XIX-lea și efectul acestora în istoria popoarelor implicate. Dorința de realizare a unității naționale a unor popoare precum poporul român, cel italian sau german va alimenta ideologiile secolului al XIX-lea și va duce în final la desăvârșirea unificării statale a acestor popoare.
Europa primei jumătăți a secolului al XIX-lea înregistrează numeroase mișcări, animate de gândirea liberală a vremii; aceste revolte de la 1848 au fost înăbușite rând pe rând, însă năzuințele de realizare a unității naționale au continuat să alimenteze ideologiile sfârșitului aceluiași secol.