Uniunea Europeană

Scurt istoric al ideii de unitate europeană

Ideea de unitate europeană ia naștere cu preponderență după cele două conflicte mondiale care au zguduit lumea. Prin ideea de unitate se promovau principii precum cel al cooperării dintre statele europene, dar și ca cel al solidarității sau al securității, evitându-se, pe viitor, existența unor conflicte de mari proporții devastatoare.

În anul 1949 a fost creat Consiliul Europei, un organism european având ca membri reprezentanți ai tuturor statelor europene și observatori ca SUA, China sau Japonia. Consiliul, încă de la începuturi, a fost conceput sub forma unui organism care să aducă față în față liderii statelor europene pentru a discuta problemele existente la nivelul Europei, căutând mai apoi soluții pentru acestea. Prin încurajarea dialogului se promova renunțarea la război ca fiind soluția principală a tuturor problemelor existente. 

Un an mai târziu, ministrul francez al afacerilor externe, Robert Schumann, sprijinit de economistul Jean Monnet, prin celebra declarație din 9 mai 1950, promovează ideea de cooperare și prosperitate economică comună între statele Europei de Vest. Doar așa, statele respective pot să se refacă economic fără asistență americană și, ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in