Integrarea României în UE și NATO

România și integrarea în UE

După 1989, dorința de integrare a fost îngreunată de dificultățile identificate în procesul de democratizare și liberalizare al României. După căderea comunismului, a urmat o perioadă dificilă din punct de vedere economic, conducerea statului alegând să nu privatizeze fabrici, refuzând implicarea majoră a mediului privat în economia țării. 

Acordul de asociere semnat în 1 februarie 1993 sub președinția lui Ion Iliescu a intrat în vigoare în anul 1995, fiind urmat de depunerea candidaturii la 22 iunie 1995 sub atenta supraveghere a președintelui României, Emil Constantinescu. Lansarea oficială a negocierilor de aderare a avut loc în anul 2000, urmând ca până în 2004, statul român să rezolve o parte din problemele identificate la nivelul țării prin implementarea de noi reforme și schimbări în fiecare domeniu de interes. Semnarea tratatului de aderare a avut loc în anul 2005, iar doi ani mai târziu, în anul 2007, România a aderat la Uniunea Europeană alături de țara vecină, Bulgaria.

România și NATO

După 1990, odată cu dispariția blocului comunist, a destrămării URSS și implicit a Tratatului de la Varșovia, România a pus bazele unui nou orizont de securitate, inițiind relații diplomatice cu NATO. Trei ani mai târziu, a fost lansată oficial ideea de aderare la această alianță politico-militară, participând din 1996 cu trupe de menținere a păcii sub egida NATO în Bosnia și Herțegovina, Albania, Kossovo, Afganistan și Irak.

Ajutorul și sacrificiul românilor pe teatrul din Iugoslavia și din Orient nu a fost în van. În 2002, americanii au invitat liderii români la discuții oficiale privind aderarea la Pactul Nord-Atlantic, urmând ca în primăvara anului 2004 România să devină membru NATO cu drepturi depline.


 

© Patrickneil / CC BY-SA 3.0 / Extinderea NATO în statele post-sovietice

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in