Lock

Urmările revoluției industriale

Lock

Aici ne vom concentra pe efectele în plan economic ale revoluției industriale, de departe cele mai vizibile și de necontestat.

Organizarea producției

Un sistem de producție eficient este acel sistem care realizează un echilibru calitativ-cantitativ al producției; pentru realizarea acestui deziderat, de-a lungul timpului s-au încercat diferite modalități de organizare a producției. Adam Smith (1723-1790) lansează principiul diviziunii muncii, al specializării, considerând că muncitorul care efectuează aceeași operație dobândește anumite abilități, fapt ce duce la perfecționare și la scurtarea timpului de lucru.

Frederick Taylor (1856-1915) lansează principiul taylorismului, modificând fundamental principiile managementului mondial. Teoria sa vizează organizarea muncii prin descompunerea acesteia în operații simple, prin eliminarea mișcărilor inutile, cronometrarea și controlul acestor mișcări în vederea creșterii randamentului muncii. Consecința va fi introducerea muncii la bandă, de exemplu în uzinele Ford începând cu anul 1914, ceea ce presupune un grad înalt de standardizare a producției și care va lansa firma Ford între primele producătoare de automobile din lume (în 1921 mai mult de jumătate din automobilele din lume proveneau din fabricile Ford).

Frederick Taylor

Creșterea producției

Progresul realizat în tehnologie și ado...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in