Revoluția audiovizualului

Dacă, pentru perioada anterioară, arta și cultura au reprezentat un privilegiu al anumitor categorii sociale, restrânse, odată cu progresele științei și tehnicii accesul publicului larg la acestea este facilitat. Asistăm la instituirea învățământului primar obligatoriu care va duce la scăderea gradului de analfabetism. Inventarea tipografiei rotative va ușura tiparul și va favoriza multiplicarea ziarelor în tiraje de ordinul milioanelor de exemplare care, datorită dezvoltării căilor ferate, vor putea fi distribuite pe o arie teritorială tot mai extinsă.

Utilizarea tot mai frecventă a fotografiei a permis asocierea textului jurnalistic cu cel al imaginilor tipărite, făcând mai atractivă lectura. Se apelează din ce în ce mai des la afișele publicitare, în timp ce benzile desenate și cataloagele își găsesc clientela fidelă.

Cinematograful

De departe însă, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri, este cinematograful. Descoperit în Franța la începutul anului 1895 de frații Lumiere, prima proiecţie cinematografică este realizată la Grand Cafe în Paris, pe 28 decembrie 1895: „Ieșirea muncitorilor din uzinele Lumiere”. 

Frații Lumiere

Amploare deosebită ia în Statele Unite ale Americii, unde se lansează o adevărată industrie cinematografică. Astfel, primul studio cine...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in