Revoluția franceză

În capitolul „Revoluția franceză”  din manualul de Istorie pentru clasa a X-a oferit de liceunet, te vei putea informa cu privire la evenimentele care au marcat Franța secolului al XVIII-lea. În această lecție îți vom explica totul despre Revoluția franceză: de la premisele sale, la revoluțiile politice și sociale, precum și Constituția franceză din 1791.

Te sfătuim să citești în continuare „Revoluția franceză” pentru a afla toate detaliile importante din această perioadă marcantă din istoria Franței. 

Premisele Revoluției Franceze

Franța și-a extins marginile teritoriale începând cu secolul al XV-lea, continuându-și expansiunea până în secolul al XVII-lea, secol în care monarhia franceză își cunoaște apogeul o dată cu Revoluția Franceză din 1789,  revoluție care a fost generată de numeroase cauze, de la cele economice, financiare, sociale, politice, și nu în ultimul rând la cele intelectuale. O dată cu extinderea teritorială, Franța înregistrează și o creștere demografică specifică de altfel Europei secolului al XVIII-lea, după depășirea foametei, a epidemiilor și a războaielor ce au frământat-o.

Premisa cea mai importantă a Revoluției Franceze a constituit-o însăși structura socială a Franței în secolul al XVIII-lea, structură de tip feudal, bazată pe cele trei stări sociale medievale:

  1. clerul; 
  2. nobilii; 
  3. oamenii de rând (burghezia, țărănimea, muncitorii).

În fruntea ierarhiei se afla regele, fiind urmat de cele două stări privilegiate ale clerului și nobilimii și abia la urmă starea a treia, alcătuită din burghezie, țărănime, muncitorii din manufa...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in