Războiul Rece
Războiul Rece este perioada cuprinsă între 1947-1985, care s-a caracterizat prin relații încordate între mai multe state. Accesând acest referat despre Războiul Rece, vei înțelege mai bine care a fost sursa acestor conflicte și cum au fost ele abordate de marile puteri ale lumii. De asemenea, imaginile atașate te vor ajuta să îți însușești mai temeinic toate aceste informații interesante.
Citește materialul nostru pentru o mai bună cunoaștere a impactului și consecințele Războiului rece în România: Referat despre România în perioada Războiului Rece.
NATO și Pactul de la Varșovia
Dacă Europa Occidentală a purces la reconstrucţie prin intermediul Planului Marshall, statele Europei Răsăritene au devenit, așa cum am menționat deja, state-satelit ale Uniunii Sovietice. Scindarea aceasta între lumea occidentală și cea sovietică nu a fost nicicând una oficială, sferele de influență nefiind reglementate prin vreo înțelegere. Cu timpul însă, relaţiile dintre ţările victorioase în urma celui de-al Doilea Război Mondial au devenit din ce în ce mai încordate, conflictele ideologice și culturale dintre lumea capitalistă și cea comunistă acutizându-se.
Statele se vor grupa, astfel, în cele două mari blocuri politico-militare, NATO și Pactul de la Varșovia, care vor constitui sursa relațiilor încordate pe parcursul anilor 1947-1985, denumită Războiul rece.
În 1949, din inițiativa Statelor Unite ale Americii, este constituită Organizația Tratatului Atlanticului de Nord – NATO. Această organizație ...