Relațiile internaționale postbelice

Organizația Națiunilor Unite este un organism internațional înființat după Al Doilea Război Mondial cu scopul de a menține pacea între statele lumii.

Accesând acest referat, vei afla în ce context politic a fost înființată Organizația Națiunilor Unite, care sunt instituțiile sale, dar și despre unele acțiuni întreprinse. Toate aceste informații despre Organizația Națiunilor Unite sunt însoțite și de două hărți, care te vor ajuta să ți le însușești mai bine.

Contextul formării ONU

După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, odată cu capitularea Germaniei și a Japoniei, Europa este împărţită între sferele de influenţă ale celor două mari puteri – SUA și URSS.

În acest sens, Statele Unite al Americii se implică activ în reorganizarea Europei occidentale, în timp ce Uniunea Sovietică formează în Europa răsăriteană blocul socialist. Este binecunoscută plastica descriere a împărțirii Europei în lumea liberă, occidentală și lumea încătușată, comunistă, prin expresia „cortină de fier” (utilizată de Winston Churchill în martie 1946).

BigSteve / CC BY-SA 2.5 / Cortina de fier în anul 1946, după cum a descris-o Churchill / Legendă: Sfera de influență sovietică în anul 1946; Statele din afara sferei de influență sovietice în anul 1946; Cortina de Fier.

Datorită conflictului existent între țările învingătoare, nu se va încheia un tratat de pac...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in