Regimuri politice democratice

Democraţia ca regim politic își are originea încă în Antichitate, în secolul al VI-lea î.Hr., în oraşul-stat Atena. Democrația ateniană se baza pe participarea tuturor cetăţenilor la votarea legilor şi, de aceea, s-a numit democraţie directă. Acest lucru era posibil datorită numărului mult mai redus de cetățeni din cadrul cetății.

State liberale și democratice

Democraţia modernă este de tip reprezentativ, ea presupunând participarea la guvernare prin reprezentanţi aleşi prin vot universal. Astfel, democrația se bazează pe principiul separării puterilor în stat, pe echilibrul realizat între aceste puteri, pe respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, pe dreptul de vot universal, pe pluripartidism, pe liberalizarea economiei etc.

Cea mai mare parte a statelor care au avut în secolul al XIX-lea la conducere regimuri liberale, vor deveni în această perioadă state democratice. Acesta este cazul unor state, precum Franța, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii. Însă, democrația nu este limitată doar la statele cu regimuri liberale.

Marea Britanie și Statele Unite ale Americii au beneficiat de un sistem de guvernare bipartidist. În Marea Britanie, acesta era compus din Partidul Laburist și Partidul Conservator, iar în Statele Unite ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in