Regimurile politice postbelice
Secolul al XX-lea s-a aflat între între democraţie şi totalitarism. În acest material despre regimurile politice postbelice, vei afla informații interesante despre regimurile democratice și cele totalitare impuse după Cel De-Al Doilea Război Mondial în statele europene și în cele extraeuropene.
În secolul al XX-lea, au avut loc ample modificări politice, trecându-se de la democrație la un regim nou, totalitar. Astfel, odată cu încheierea celui De-al Doilea Război Mondial, lumea a fost împărțiță între cele două mari regimuri politice, și anume între cel democratic și cel totalitar. Cele două curente prezintă deosebiri nu doar în ceea ce privește practicile politice, ci și în ceea ce privește ideologia.
Marile ideologii care s-au confruntat în această perioadă sunt liberalismul, fascismul și comunismul. Conform scrierilor lui Marx și ale lui Engels, capitalismul se bazează pe exploatarea omului și, de aceea, proletariatul (muncitorimea) ar trebui să preia conducerea în locul burghezimii și a nobilimii. Aceste idei au stat la baza instaurării comunismului, care susținea că dictatura era impusă în numele poporului. Fascismul și nazismul sunt și ele niște curente anticapitaliste și antidemocratice. Însă, spre deosebire de comunism, aceste două regimuri au la bază elitismul, iar în numele acestuia va fi încurajat chiar și genocidul.
Citește acum „Regimuri politice postbelice” și te vei putea descurca mult mai bine la ora de istorie din clasa a 10-a!