Marea Unire din 1918
Marea Unire din 1918 a fost posibilă în contextul destrămării marilor imperii de după Primul Război Mondial. Dacă vrei să afli cum s-a desfășurat Marea Unire și modul în care a reușit fiecare provincie istorică românească să se anexe la noul stat, citește acest referat despre Marea Unire din 1918. Acesta îți va fi util nu doar pentru rezolvarea testelor la istorie, ci și a examenul de Bacalaureat.
Îți recomandăm să citești și eBook-ul nostru despre Marea Unire din 1918.
Înainte de Marea Unire
După eșecul campaniei românești din Transilvania în 1916, autoritățile austro-ungare au adoptat o serie de măsuri de represiune împotriva populației de etnie română. Aceeași stare exista și în Basarabia, unde rușii, în vederea sprijinirii războiului, puneau populația română la grele încercări.
După terminarea Primului Război Mondial, care a însemnat implicit destrămarea Imperiilor multinaționale, provinciilor unde majoritari erau românii, li s-a dat șansa la autoguvernare. Neaflându-se sub stăpânirea unei puteri, oamenii din aceste regiuni s-au întrunit, și-au desemnat reprezentanți (deputați) și au pus în discuție problema unirii cu România. Unirea a fost în final votată în unanimitate atât în Basarabia, cât și în Bucovina, Transilvania, Banat, Crișan...