Bucovina și Marea Unire de la 1918

Bucovina sub autoritate străină

A doua provincie românească ce s-a alipit țării a fost Bucovina. Bucovina se afla sub autoritatea imperială austriacă în urma războiului ruso-otoman și a păcii de la Kuciuk-Kainargi din 1774, când Turcia a cedat această provincie Austriei, drept mulțumire pentru ajutorul acordat în război. Astfel, după 144 de ani de ocupație străină, acest teritoriu va reveni la România.

În timpul Primului Război Mondial, Bucovina, fiind situată între imperiul țarist și cel habsburgic, a constituit un important teatru de operații militare pentru trupele aflate în război. În septembrie 1914, trupele rusești conduse de generalul Pavlov vor ocupa orașul Cernăuți, dar în octombrie, trupele austriece reușesc să preia din nou controlul provinciei. 

Doi ani mai târziu, în iulie 1916, la București, Ion I.C. Brătianu (Ionel Brătianu) semna în secret împreună cu miniștrii Angliei, Franței, Italiei și Rusiei o înțelegere prin care aceste puteri garantau integritatea teritorială a României și, mai mult, realipirea Bucovinei, a Transilvaniei și Banatului la patria mamă.

Anul 1916 reprezintă și intrarea României în conflagrația mondială de partea Antantei. Cum în decembrie 1916 trupele românești se retrag în Moldova, puterile inamice avansează și ocupă teritoriul românesc, inclusiv București...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in