Societatea în perioada interbelică

Marea Unire din 1918 este un eveniment foarte important pentru istoria României, care a dus la trasarea unor noi granițe.

Accesând acest material, vei afla informații interesante despre modul în care s-a desfășurat Marea Unire de la 1918. Astfel, vei înțelege în ce context istoric a fost posibilă Marea Unire din 1918 și care sunt evenimentele care au favorizat alipirea Basarabiei, Bucovinei și a Transilvaniei la România.

Toate acestea sunt însoțite de hărți și poze vechi, care te vor ajuta să asimilezi mai ușor toate aceste informații despre Marea Unire de la 1918.

Congresul de la Roma (1918)

Înfrângerea militară suferită de Puterile Centrale la finele Primului Război Mondial a determinat fărâmițarea imperiilor multinaționale austro-ungar, rus, german și otoman, fenomen cunoscut în istorie și sub denumirea de „cascada tronurilor”. Acesta a dus la intensificarea mișcărilor naționale ale popoarelor componente și la trasarea unor noi granițe. Astfel, la Congresul ținut la Roma în 26-28 martie 1918 de către naționalitățile din componența Austro-Ungariei, s-a votat o moțiune prin care se cerea recunoașterea dreptului fiecărei națiuni de a se constitui într-un stat național independent sau de a se uni cu statul său național.

Fluteflute / CC BY-SA 2.5-2.0-1.0 / Noile granițe trasate în urma Primului Război Mondial

În acest context internațional a avut loc și Marea Unire de la 1918, în urma căreia Transilvania, Bucovina și Basarabia au devenit parte integrantă a României. Aș...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in