Noile alianțe

Alianțele din perioada interbelică

În apusul Europei, relațiile dintre Germania și Franța reprezentau un punct important al sistemului de securitate. În anul 1923, Franța ocupă bazinul german al Ruhr-ului, urmând ca în anul 1925 între cele două state să se încheie Tratatul de la Locarno, tratat care stabilea imobilitatea frontierelor dintre cele două. În anul 1926, Germania va adera la Societatea Națiunilor și va încheia în 1928 Pactul Briand-Kellog, la care au aderat alte 54 de state. 

Dar, odată ce Hitler a ajuns cancelar, va retrage Germania, în anul 1933, din cadrul Societăţii Națiunilor, refuzând o egalitate din punctul de vedere al armamentului între Franța și Germania. Consecința imediată va fi reocuparea, în anul 1936, a zonei renane de către Germania și remilitarizarea acesteia. În anul următor, 1937, Germania pune bazele Axei Berlin-Roma-Tokio, prin alierea sa cu Italia și Japonia.

În partea de răsărit a Europei, în anul 1921, România, Iugoslavia și Cehoslovacia constituie alianța numită Mica Înțelegere sau Mica Antantă. Aceasta s-a constituit pentru a stăvili tendințele revizioniste ale Ungariei. Când Germania anexează Cehoslovacia în 1939, alianța eșuează. În 1934 România, Iugoslavia, Turcia și Grecia for...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in