Lumea postbelică

În urma celui de-al doilea război mondial, spațiul european este supus unei serii de schimbari politice, economice și sociale. Datorită influenței comuniste a URSS-ului, dar și a celei democratice din partea SUA, Europa este despărțită în două părți, fiecare cu o politică contrastantă precum și un plan de reconstruire economică specific. Vom observa evoluția conflictelor de interese dintre cele două mari puteri, dar și evoluția statelor europene atât pe plan economic cât și pe plan social.

Pentru a afla detaliile evenimentelor petrecute în lumea postbelică precum și pentru a observa schimbarea atitudinilor din această perioadă, vă invităm să citiți lucrările ce urmează.

Reconstrucția și dezvoltarea economică în Europa

Al Doilea Război Mondial a lăsat în urma sa familii despărțite, orfani, văduve, victime ale războiului, dar și multe boli, foamete și localități devastate. Europa, după 1945 va fi scindată și din punct de vedere politic, astfel încât în vest se va aplica modelul democratic, găsindu-și un suport în SUA, în timp ce state din Europa Centrală și de Est se vor afla în umbra comunismului ale cărui mecanisme sunt dirijate de URSS.                         

Preocupate de starea lor viitoare, toate statele urmăresc o reconstrucție economică. Americanii se vor implica în reconstruirea vestului european prin aplicarea Planului Marshall care presupune oferirea de capital în redresarea economică a statelor europene. URSS-ul le-a interzis statelor satelit să adere la această politică pe care a criticat-o grav. Astfel, în Europa de Est se vor pune bazele CAER-ului, o comunitate economică coordonată de Rusia care presupunea ca toate statele membre să depună efortul de a împărți cu celelalte state comuniste resursele economice pe care le aveau. Economia statelor comuniste a format un subsistem închis, fiind bazată pe proprietatea de stat și planificarea centralizată (ex. planurile cincinale).

În a doua jumătate a secolului XX, fiecare stat european va adopta o serie de măsuri economice. În RFG, cancelarul Konrad Adenauer, reprezentant al Uniunii Creștin Democrate, a lansat un program politic bazat pe intervenția statului în economie. Mai mult, state occidentale precum Marea Britanie, Franța sau Italia au recurs și la naționalizări. De altfel, are loc o concentrare industrial-urbană în sud-vestul Angliei, regiunile Ruhr, Rin, Pad, Paris, pe țărmurile englez, francez, olandez, dar și pe cele de la Marea Nordului.

Atunci când vorbim de perioada de reconstrucție economică avem ca reper intervalul de timp situat între anii 1945-1950. În perioada ce a urmat acestor ani, avem în vedere o dezvoltare, respectiv o evoluție economică. Între anii 1961-1970 are loc o concentrare a industriilor și a băncilor, apariția societăților multinaționale și creșterea calității vieții. Societatea este una stabilă, căci oamenii beneficiază de protecție socială, veniturile sunt acceptabile pentru familie, iar forța de muncă este căutată în fiecare domeniu de activitate. De altfel, trebuie remarcat faptul că în statele occidentale se dezvoltă, cu deosebire, industria și sectorul de servicii.                                                     ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in